24 Kasım yaklaşırken biz hala eğitim ve öğretimin amacını tam olarak kavrayabilmiş miyiz acaba? Ben hala kavrayamadığımızı düşünüyorum.
Güzel bir fikir güzel bir proje güzel bir logo meydana getirdiğimizde, bu fikrin bu projenin bu logonun neyi ifade ettiğini düşünmeden bu logonun nerede hangi amaçla nasıl kullanılacağının kritiğini yapıyor, eleştiriyor isek hala çok eksiklerimiz var demektir.
Üretmeden tüketmek, araştırmadan hazıra konmak ne kadar yanlış ise incelemeden araştırmadan yorum yapmak; yargıya varmak da bir o kadar yanlıştır. Olgular konusunda karar verirken farklı kurum ve kuruluşların geleneksel uygulamalarını kurallaştırmak, tabulaştırmak ne kadar doğrudur?
Fikirlere pranga vurmak denilen bir olgu var.
Eğitimde takdir etmeden tenkit etmek fikirlere pranga vurmaktır
Yasakçı zihniyetlerle hiçbir yere varılmaz. Çünkü yasakçı zihniyetler fikirlerin oluşmasına engeldir. Yeni ve güzel fikirlerin oluşması, olguların meydana gelmesi, bu engellerin kalkması ile mümkündür.
Biz günümüzdeki eğitim ve öğretimin eksik ve yanlışlıklarını konuşurken, bunların acı faturalarını öderken, yeni fikirler oluşturamıyor ve yeni fikirler oluşturacak insanları demoralize ediyor isek eğitim ve öğretimden ve eğitimcilikten bahsetmememiz gerekir.
Einstein'ın eğitim hayatına prangalar vuran okuldaki öğretmeni ile onu büyük bir mucit olmasına yol açan teşvik eden gerçek eğitimci annesini düşünelim. Sizce hangisi daha iyi bir öğretmendir?
Eğitim bir hayat boyu devam ederken, öğretim ancak belirlenmiş zaman dilimlerinden belirlenen plan ve programlar doğrultusunda gerçekleşen bir olgudur.
İyi Bir eğitimci olmak için önce merak etmek, sonra merak ettiğimiz şeyi, incelemek, doğru tespitlerde bulunmak, bu tespitler doğrultusunda öğrendiklerimizi bilmeyenlere aktarmaktır.
Herkes iyi bir konuşmacı olabilir. Ama herkes konusu konuşmak olan olguyu oluşturmaz. Eğitimde eleştiri; doğru zaman, doğru mekan, doğru olgular üzerinde yapıldığında eğitime büyük katkılar sağlar.
Zaman ve mekanı doğru seçilmeyen eleştiriler, bilgi üretilmesinde en büyük engeldir. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamaz. Fikir sahibi olmadan da doğru yargılara varılamaz.
Merak sahibi olmak, öğrenmenin giriş kapısı ise sorgulamak, araştırmak da bilgi toplamak bu bilginin ışığında yeni ufuklar açmak için en iyiye ulaşılacak hedeftir. Öğrenme bitmeyen bir süreçtir. Eğitim ve öğretimde bu süreç, hiçbir zaman bitmez.
Kaliteli insan işiyle; boş insan kişiyle uğraşır.
İlim ilim bilmektir.
İlim kendin bilmektir.,
Sen kendini bilmezsen
Ya nice okumaktır.