Gelir dağılımındaki eşitsizlikler göz önüne alındığında, düşük gelirlilerin vergi yükü daha mı fazla? Vergi kaçakçılığının önüne geçilemiyor olması, dürüst vatandaşları daha da mağdur etmiyor mu? Bu soruların cevaplarını bulmak için vergi sistemimizi baştan aşağı gözden geçirmeliyiz. Vergi teşvikleri, vergi muafiyetleri gibi uygulamaların adil dağılımını sağlamak, vergi sistemini basitleştirmek ve vergi bilincini artırmak için çalışmalar yapmalıyız. Aksi takdirde, vergi sistemi vatandaşlar arasında daha da büyük bir uçuruma neden olabilir.
Birde bu konuya farklı açıdan bakacak olursak Vatan konusunu gereksiz vergilerle bağdaştıran da bir toplum var ve gerçekleri maalesef ki göremiyorlar. Onlara kalırsa içtikleri suya aldıkları nefese uçan kuşa kaçan böceğe her şeyin vergisini vermek vatan borcu. Dar gelirli halktan talep edilen vergilere karşı çıkanları ise utanmasalar vatan haini ilan edecekler.
Her şey dar gelirli halktan beklenirken onlar bunları nasıl ne biçimde karşılar diye hiç sorgulayan yok peki alınan vergilerle gerçekten halka ne yapılıyor bu da tartışılır deprem vergisi veriyorsun deprem olduğunda gene halktan yardım istiyorsun, sel oluyor gene aynı şekilde halk yarayı sarıyor peki bu vergiler nereye gidiyor madem yediğimiz ekmekten içtiğimiz sudan aldığımız nefesten vergi talep ediliyor bunların karşılığında halk zorda kalınca ne görüyoruz burası da büyük bir tartışma gerektiriyor.
Bizler halk olarak önümüze ne gelse her şeyi kabul edip uygulamaya çalışıyoruz fakat bunların karşılığını alıyor muyuz diye hiç düşünmüyoruz. Vergi konusunu vatanla bağdaştıran bir nesille mücadele veriyoruz. Vatan bizim vatanımız fakat ottan sudan ekmekten her şeyden alınan vergiler karşısında da çaresiz kalıyoruz. Asıl vatanseverler vergisini şunu bununu ödeyenler değil halkı yoldaşı nesili gelmişi geçmişi herkesi düşünenlerdir. Çünkü vatan sevmek insan sevmekle başlar.