Dernekler, insanların ortak bir hedef etrafında bir araya gelerek, toplumda olumlu bir etki yaratmak için yasal olarak tanınan organizasyonlardır. Bu yazıda derneklerin ne olduğunu ne işe yaradığından bahsedeceğiz.
Dernekler sosyal, kültürel, eğitimsel veya hayırsever amaçlar gibi belirli bir hedefi olan faaliyetleri yürütmek için kurulurlar. Özellikle, sivil toplum kuruluşu olarak bilinen dernekler, toplumsal problemlere çözüm üretmek, ihtiyaç sahiplerine destek olmak, eğitim ve kültür faaliyetlerini yürütmek gibi amaçları vardır.
Dernekler, üyeleri tarafından yönetilir. Karar alırken tüm üyeler oy kullanır. Dernekler toplumda birçok farklı alandan önemli rol oynar. Örneğin, eğitim ve kültür faaliyetlerini yürüten dernekler, toplumda kültürel bir farkındalık yaratırken, hayırsever amaçlarla faaliyet gösteren dernekler ise ihtiyaç sahiplerine yardım eder. Dernekler, ayrıca toplumda karşılaşılan sorunlara dikkat çekerek, çözüme yönelik adımlar atılmasını sağlar.
Derneklerin sosyal sorumlulukları etik değerleri de önemlidir. Dernekler toplumda adaletin, eşitliğin, demokrasinin ve insan haklarının korunması için çalışırlar. Ayrıca, derneklerin faaliyet sırasında şeffaflık, hesap verebilirlik ve dürüstlük gibi etik değerlere uygun davranmaları da beklenir.
Derneklerin varlıkları ve faaliyetleri toplumun gelişmesi ve güçlenmesi açısından önemlidir. Bu nedenle, derneklerin kuruluşu ve faaliyetleri hukuki mevzuatlara uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Dernekler, üyelerin katılımı ve desteği ile faaliyetlerini sürdürürler. Bu nedenle, derneklerin üye kayıtlarını tutmaları, yönetim organlarının belirli aralıkla seçilmesi ve denetim kurulları gibi organların varlığı, derneklerin hukuki yapısını korur.
Dernekler, sivil toplum kuruluşları olarak önemli bir rol oynarlar. Dernekler, belirli bir amaç etrafında bir araya gelen insanların güçlerini birleştirerek, toplumda olumlu bir etki yaratırlar. Derneklerin sosyal sorumlulukları ve etik değerleri de önemlidir. Derneklerin varlığı ve faaliyetleri toplumun gelişmesi ve güçlenmesi açısından önemlidir ve hukuki mevzuatlara uygun gerçekleştirilmelidir.
Amacını bilen, ne ile mücadele edeceğinin farkında olan dernek kuruluşları varlığını daimi olarak sürdürecek, birçok yaraya da merhem olacaktır. Bunun yanında, dernek kuruluşlarının kendi çıkarı uğruna kullanan insanlar da çok… Paravan bir iş gibi yapan, niyeti sadece kendi cebini doldurmak olan da var. İnsanların iyi niyetini suiistimal ederek bir yere gelebilmek için kullananlar da var. Yakın tarihte, hatırlarsanız hayvan koruma derneği olarak faaliyet gösteren bir kuruluşun, başkanı toplanan yardımlarla mülklerini mülk katmış epey de refah içinde yaşamış. Bizler sağduyulu, merhametli bir toplumuz nerde, kimin neye ihtiyacı varsa elimizden geleni yapmak isteriz. İhtiyaç sahibi ile aramızda köprü olabilecek bu tarz sivil toplum kuruluşlarında güven duygusu esas olmalıdır. Faaliyetlerini şeffaflıkla yürütmelidir. Amacı dışına çıkılmadığında, toplumumuzun bu derneklere ziyadesiyle ihtiyacı vardır. Yaşanılan doğal afetlerde, ihtiyaç sahiplerine ulaşabilme durumunda, kentin sorununu ele alıp çözüme kavuşturma konusunda, yapılacak adını duyuracak olduğumuz, tüm güzel organizasyon ve tanıtımlarda derneklerimizin emeği yadsınamayacak kadar büyüktür.
İşini hakkıyla yapan, topluma faydalı olabilen tüm dernek kuruluşlarına bi yenisi daha ekleniyor. Eğitim, sanat kültürel faaliyetlerin olduğu, kentin sorunlarını ele alarak çözüme kavuşturacağını düşündüğüm, liyakatli insanların bir araya geldiği iyi işlere imza atılacağına inandığım ANTEG (Antalya Eğitim Ve Gelişim Derneği) Değerli dostum Gazeteci ENGİN KORKMAZ’ın önderliğinde kurulan derneğin yolu, bahtı, şansı açık olsun…
Antalya’nın nabzını tutacak, yapılan sosyal sorumluluk projeleri ile kentimize yeni bir soluk getirecektir. Hayırlı Olsun…
UNUTMA SEVGİLİ OKUYUCU;
Yardımlaşma, bir toplumun gelişmesi için güzel vesiledir….