Psikoterapinin, gerek makalelerde gerekse farklı kaynaklarda birçok farklı tanımı bulunmaktadır. Bana göre tanımı;
Kişinin gerçeklik algısını değiştirme sürecidir. Birçok psikolojik rahatsızlıkların temelinde kişinin algılarını gerçek olarak kabul etmesi ve işlevsiz düşünceleri yatar. İşlevsiz düşünceleri ise duygu ve davranışlarına yansır. Kişi, genel olarak algılarını gerçek olarak kabul etmesinden dolayı psikolojik düzensizlikler/rahatsızlıklar yaşamaktadır. Kişinin algılarını gerçek olarak kabul etmesinin nedenleri ise yaşamı boyunca süregelen öğrenmeleridir. Kişinin öğrenmelerini oluşturan temel faktörler ise; anne-baba tutumları ve cevredir ve bu iki faktör üzerinde önemi büyük olan kişinin doğuştan getirdiği mizaç (kök neden) özelliği de çok etkili bir öneme sahiptir.
Psikoterapide Kullanılan Dünyaca En Etkili ve Bilimsel Terapi Yöntemi Hangisidir?
Dünya tarihinde en etkili Terapi yöntemi Bilişsel Davranışçı Terapidir (BDT). Bilişsel Davranışçı Terapi herhangi bir ruhsal ya da duygusal rahatsızlığı olan kişiler için değil aynı zamanda hayat kalitesini arttırmak isteyen kişiler içinde kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Bilişsel davranışçı terapinin bu kadar etkili olmasının nedenlerinden birkaç örnek vermek isterim;
Diğer terapi ekollerine göre seans süresi kısa sürmektedir. Örneğin; anksiyete bozukluklarının içerisinde yer alan Sosyal Fobi tedavisi Bilişsel Davranışçı Terapi ile ortalama 10-12 seansta çözümlenmektedir ve Bilişsel Davranışçı Terapi süresince danışanlar semptomlarına yönelik birçok teknik öğrenerek seans süreçleri tamamlandığında kendi kendisinin terapisti olmayı öğrenmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi ile Hangi Psikolojik Rahatsızlıkları Çözebiliriz?
- Depresyon
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Sosyal Fobiler
- Özgül Fobiler
- Travma Sonrası Stres Bozukluğu (Cinsel Saldırı, Fiziksel Saldırı, Ölüm veya Yaralanma Olayları, Trafik Kazası, Çocukluk Çağı Travmaları, Doğal Afetler)
- Panik bozukluk
- Obsesif Kompulsif Bozukluk(OKB)
- Yeme Bozuklukları
- Sağlık Kaygısı
Psikolog Ali Ayboğan - Algo Psikoloji