Tek kullanımlık plastik ve ambalajlar doğayı kirletiyor

Haber: Maide Boyacıoğlu (stajyer) Sahillerimizde biriken plastik atıklar, deniz canlıları tarafından yutulabilir ve bu durum onların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Plastik atıkların parçalanmasıyla oluşan mikro plastikler ve nano plastikler deniz ekosistemine dolayısıyla da insan sağlığına büyük zarar veriyor.

Sorunların Giderilmesi İçin Yasaklar Öneriliyor

Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi bu sorunların çözümüne yönelik sahillerde tek kullanımlık plastiklerin ve sigara kullanmanın yasaklanmasını önerdi. Oda, aynı zamanda halkı duyarlı olmaya davet etti. ÇMO Antalya Şubesi, Barcelona’da da uygulanan benzer yasakların Antalya’nın sahilleri başta olmak üzere tüm Türkiye’de uygulanması önerisinde bulundu.  ÇMO’dan yapılan açıklamada, daha temiz ve sağlıklı sahiller için tek kullanımlık plastiklerin ve sigara tüketiminin yasaklanması ile sahillerin korunacağı belirtildi.

Sigara İzmaritleri Ormanlar ve Canlılar İçin Tehdit Oluşturuyor

İnsanların tükettiği sigara izmaritlerinin içerdiği toksit kimyasallar toprağa ve suya sızarak kirliliğe yol açıyor.  Bu kimyasallar beraberinde deniz ve kara ekosistemine zarar verirken sigara izmaritinde bulunan selüloz asetat zamanla çözünerek deniz ekosistemini de kirletiyor.  Bu izmaritler yaz aylarında ise ormanlarla iç içe olan koylarımız için de  bir tehdit oluşturuyor.