Süleyman Özyurt'tan meslektaşları için hak mücadelesi

Okur Medya - Antalya Berberler ve Kuaförler Derneği Başkanı Süleyman Özyurt berber ve kuaför esnafının taleplerini dile getirdi, 7200 gün üzerinden emekli olunabilmesi, stajyer-çıraklık başlangıcının emeklilik için giriş olarak sayılması ve çırak öğrencilere yapılan teşviklerin tekrar aktif edilmesini istedi.

7200 GÜN ÜZERİNDEN EMEKLİLİK!

Meslekte 7200 günü dolduranların emekli edilmesi ile ilgili büyük bir beklenti olduğunu dile getiren Özyurt, el emekçisi berber ve kuaförlerin en önemli taleplerinden birinin bu olduğunu söyledi. "7200 gün düzenlemesi haksızlıkları ve eşitsizlikleri de ortadan kaldıracak" diyen Özyurt, prim gün sayısı nedeniyle 7200 güne takılan meslektaşlarının olduğunu, bu sorunun sadece berber ve kuaförleri kapsamadığını, pek çok kişiyi ilgilendiren bu mağduriyetin çözülmesi gerektiğini belirtti.

STAJYER VE ÇIRAKLIK BAŞLANGICI

Meslektaşlarının bir diğer talebinin ise stajyer ve çırak olarak çalıştıkları günlerin emeklilik için giriş olarak sayılması olduğunu ve bunun gerekliliğini savunan Başkan Özyurt, bu konunun da ülke gündemini meşgul ettiğinden bahsetti, " Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sorunun çözülüp rafa kaldırılmasını bekliyoruz" dedi.

Mesleğe ilk başlangıç yıllarında çalışarak öğrenme dediğimiz 'çıraklık döneminin sigorta girişi olarak sayılması bir hak talebidir' diyen Özyurt, bu konuda adım atılacağına da inancının tam olduğunu söyledi.

TEŞVİKLER YENİDEN AÇILSIN

Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR tarafından “Devlet katkısı ödemesi yapılacak alanların” yeniden belirlenerek 2023 yılı sonunda yürürlüğe giren genelgeyle bu katkıdan yararlanan berber, kuaför ve güzellik salonlarının kapsam dışı bırakıldığını hatırlatan Berberler ve Kuaförler Derneği Başkanı Süleyman Özyurt, bir yıldır teşvikin tekrar açılması için mücadele verdiğini anlattı. Taleplerini Cimer üzerinden, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne mektup ve dosya göndererek, Antalya milletvekillerine ricada bulunarak taze tuttuğunu hatırlatan Özyurt, teşvikin açılması için yetkililere seslendi.

Berber, kuaför ve güzellik salonlarının hangi gerekçe ile teşvikten çıkarıldığı konusunda bilgi almakta zorlandıklarının altını çizen Özyurt, mesleğe başlayacak olan çıraklara bu teşvikin verilmemesi halinde sektörde ciddi şekilde personel sıkıntısı yaşayacaklarını aktardı. Halihazırda zaten çırak sıkıntısı yaşadıklarını tekrarlayan Özyurt, taleplerinin olumlu şekilde cevap bulacağına inandığını söyledi.