Okullarda hizmetlinin maaşını veli tamamlayacak!

Engin Korkmaz / Özel Haber - Eğitimde yeni dönemin ilk zili sorunlu çaldı. Binlerce öğrenci ve öğretmen uzun yaz tatilinin ardından sınıflarda yerini aldı. Fakat daha ilk haftada okullardan pis ve hijyen şartlarını zorlayan görüntüler gelmeye başladı. Özellikle tuvalet, lavabo gibi sağlığın önemli olduğu alanların çirkin görüntüleri sosyal medyada yayıldı. Eğitimin başlamasına rağmen birçok okulda hizmetli olmaması dikkat çekti. Bunun nedeninin ise İŞKUR olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıla kadar okullara tam zamanlı çalışmak üzere asgari ücret + sigorta ile hizmetli gönderen İŞKUR, bu yıl tasarruf tedbirleri adı altında yeni bir uygulamaya gitti. İŞKUR’un il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdiği yazıda ‘İşgücü Uyum Programı’ kapsamında bu yıl okullarda çalışacak hizmetlilere yönelik şartlar sıralandı.

ASGARİ ÜCRETİN YARISI KADAR MAAŞ

Buna göre İŞKUR, okullarda çalışmak isteyen hizmetliler için günde 7.5 saat, haftada 3 gün çalışma karşılığı olarak aylık 8 bin 447 TL 60 kuruş ödeyeceğini açıkladı. İŞKUR ayrıca çalışacak hizmetliye sadece sağlık sigortası yapılacağını ve bu sigortanın emekliliğe yansımayacağını maddeler arasına ekledi.  Okur Medya’nın haberinden sonra eğitim sendikaları ve siyasetçiler başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden konuyla ilgili açıklama geldi.

OKUL AİLE BİRLİĞİ ÇARESİZ KALDI

İŞKUR’un kölelik düzeni çalışma şartlarını kabul eden hizmetli sayısı beklenenin çok altında kalınca ilk zilin çalmasının ardından daha iki hafta bile geçmeden okullar pislik içinde kaldı. Öğrenci ve öğretmen sağlığını düşünen okul aile birlikleri yasak olmasına rağmen velilerden hizmetli çalıştırmak için bağış toplamaya başladı. Antalya’da bir okulun okul aile birliği tarafından velilere gönderilen yazıda öğrenci başı 300 TL, kardeşlerden ise 450 TL bağış istendi. Yazıda bağışın öğrencilerin temiz ve sağlıklı bir okulda eğitim görmesi için hizmetliye ödeneceği belirtildi.

İŞTE O YAZI: