Mimarlar yurt alanlarının ticari alana çevrilmesine sessiz kalmadı

 

Akdeniz Üniversitesi’nde öğrencilerinin, devlet himayesinde,  uygun bedelle, Üniversiteye erişimin kolay olduğu, yürüme mesafesindeki Yurtlardan yararlanması amaçlanarak, mevcut imar planlarında yürüme mesafesinde yurt yapımına olanak tanıyan sosyal tesis alanlarının planlandığı ifade edildi. Bu alanların ticari alanlara çevrildiğine dikkat çekilen açıklamada, atılan adımların iptali yönünde dava açıldığı ifade edildi. Antalya Mimarlar Odası’ndan yapılan açıklamada Akdeniz Üniversitesi’nin yıllar içerisinde yeni açılan bölümleriyle büyüdüğü ve haliyle şehre gelen öğrenciler için barınma başta olmak üzere sosyal donatı alanlarına ihtiyaç olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamada; “1982 yılında kurulan Akdeniz Üniversitesi, yıllar içinde açılan ve halen açılmakta olan bölümleri ile büyümüş ve şu anda Türkiye’nin saygın üniversiteleri arasına girmekle, öncelikle tercih edilen bir üniversite haline gelmiştir.  Büyük bir kampüs içerisinde, sayısız bölümde, şehir dışından gelen binlerce öğrenci öğretim görmektedir. Öğrencilerinin, devlet himayesinde,  uygun bedelle, Üniversiteye erişimin kolay olduğu, yürüme mesafesindeki Yurtlardan yararlanması amaçlanarak, mevcut imar planlarında yürüme mesafesinde yurt yapımına olanak tanıyan sosyal tesis alanları planlanmıştır. Değerlenen ve yerleşim alanı içerisinde kalan bu alanlar, bu gün ve gelecekteki ihtiyaçlar göz ardı edilerek, hem devlet hem de belediyeler tarafından plan değişikliği yapılarak, rant amaçlı ya konut alanı, ya da ticaret alanı olarak Planlanmaktadır” denildi.

BELEDİYE MECLİSİ TİCARİ ALAN İSTEMİNE “EVET” DEDİ

“Önce Akdeniz Üniversitesi Güneyindeki yurt alanı konut alanı olarak planlanmış ve TOKİ tarafından satılmış, şimdi de Kepez Belediye Meclisince, aynı bölgede eşdeğer bir alan ayrılmadan, üniversiteye yürüyüş mesafesinde olan Kepez ilçesi, Kültür mahallesi 10703 ada 1 parsel sosyal tesis alanına ranta amaçlı ticaret alanı kararı getirilmiş, bir başka mahallede sosyal tesis alanı planlanmıştı” şeklinde yapılan açıklamada; “Yine yürüyüş mesafesindeki yurt alanı olan Yenidoğan Mahallesi 27778 ada 1 parsel kaldırılarak ticaret alan kararı getirilmiştir. Kepez Belediyesi bugünkü yönetimi ve meclisi itirazı kabul ederek rant amaçlı girişimi engellemek yerine itirazı ret ederek rant amaçlı girişime göz yummuştur. Kepez Belediye yönetiminin “Kültür Mahallesi’nde öğrencilerin daha nitelikli yaşamaları için her türlü çalışmaları yapacağız” açıklamalarındaki samimiyetini; yurt sorunlarının gelecekte de olsa çözebilecek, alanların rant amaçlı kullanıma dönüşmesine göz yumması nedeniyle sorgulamak gerekir” denildi.  

EĞİTİM HAKKI ANAYASAL HAKTIR

“Eğitim Hakkı Anayasa’mızca korunmuş en büyük haklardandır. Devlet, Eğitim alan vatandaşlarının/çocuklarının en kolay, en etkin ve güvenilir şekilde eğitim almasını sağlamakla görevlidir. Son yıllarda, nüfusun hızlı artışı, yeni açılan üniversiteler ve mevcut üniversitelerde açılan yeni bölümler derken, öğrenci sayısında çok fazla artış olmuş, Devlet yurtları yetersiz hale gelmiştir” şeklinde devam eden açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:

“Durumu iyi öğrenciler özel yurtlar ya da ev kiralamakla çözüm üretebilmiştir. Ancak dar gelirli aileler, ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar nedeni ile çok yüksek olan ev kiralarını karşılayamadıkları için, çocukları devlet yurdu bulamayınca, ya okulu bırakmak zorunda kalmışlar ya da ucuz olmasını nedeniyle tarikat yurtlarına gitmek zorunda kalmışlardır. Tarikat yurtlarında kalan çocuklar, psikolojik sorunlar yaşamaktadır.. Anayasamızın Eğitim ve Öğretim başlıklı 42.  Maddesinde “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar” denilmektedir. Belediyelerin görevleri yürüyüş mesafesinde olan ve yurt yapımına olanak veren sosyal tesis alanlarının yerini değiştirerek mevcut alanların ranta amaçlı ticaret alanına ve yine mevcut yurt alanlarını rant amaçlı ticaret alanı olarak planlamak değil, yeni yurt alanları planlamak, yapmak ve yaptırmak olmalıdır. Zaten Belediye Kanununda da yurt yapma belediyelere görev olarak verilmiştir. Umulanın aksine Kepez Belediyesi yönetiminin, Vakıflardan bu alanları tahsisle alarak, yurt yapıları inşaa ederek öğrencilerin kullanımına açması gerekirken ranta dönüşmesine göz yumması anlaşılır bir durum değildir. Ve mensup oldukları parti genel merkezinin ilgili açıklamalarıyla çelişmektedir.”

KAMU YARARI GÖZETİLMELİYDİ!

“Yapılan plan değişiklikleri, incelendiğinde; Kamu yararı amaçlı değil, rant amaçlı yapılmış planlardır. Plan notlarında, Ticari Alan için E:1.80 Emsal ve 10 Kat gibi plan bütünlüğünü ve sürekliliğini bozan büyük bir yapılaşma hakkı verilmiştir ve bölgede yoğun bir ticari alan yaratılmıştır.  Ticari Alan, İş merkezleri, AVM’ler, Özel Sağlık Alanları, Özel Eğitim Kurumları ve buna benzer gibi çok fazla çeşitli ticari yapılaşmaların yer alacağı alanlardır. Bu da bölgenin gerek kullanıcı nüfusunu, gerek ticari değerini arttırarak, dar gelirli üniversite öğrencileri için yaşanmaz hale getireceği gibi ulaşım, otopark vb. sosyal ve teknik altyapı üzerine kaçınılmaz olarak ilave yükler getirecektir” diye devam eden açıklamalara şu şekilde yer verildi:

“Dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarının barınma ihtiyaçlarının devlet ve belediyeler tarafından karşılanabilmesi amacıyla yeni kamusal yurt alanlarına ihtiyaç var iken, var olan yurt alanlarının, zorunluluk olmamasına karşın, rant amaçlı Ticari alana dönüştürülmesinde kamu yararı bulunmadığı gibi Anayasa, yasa ve yönetmelikler ile şehircilik ve planlama esas ve ilkelerine aykırıdır. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak açıklanan nedenlerle, Kepez Belediye Meclisince yapılan ve büyükşehir Belediye Meclisince de onaylanan plan değişikliklerinin; Anayasa, yasa ve yönetmelikler ile şehircilik ve planlama esas ve ilkelerine aykırı olması, kamu yararı da bulunmaması nedeniyle, iptali istemiyle dava açmıştır.”