Mimarlar Odası’ndan Kaleiçi’ne ‘Doymuş Yapı’ uyarısı

Okur Medya - Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından tarihi Kaleiçi bölgesinin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesine ilişkin önemli bir bilgilendirme yapıldı. Söz konusu bilgilendirmede ‘Doymuş yapılar’ın yasal yapı statüsüne geçirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

112 YAPI ‘DOYMUŞ YAPI’ STATÜSÜNDE

Tarihi Kaleiçi bölgesinin UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilmesiyle ilgili Mimarlar Odası’ndan ‘Doymuş yapı’ sahiplerine yönelik yapılan uyarıda, “Kentimizin daha iyi tanıtılması, turizmin 12 aya yayılması, deniz, kum, güneş ve doğal güzellikler yanında kültür turizminin geliştirilmesi açısından Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Mirası listesine alınması zorunluluktur. Revizyon planının eski plandan en önemli farklılıklarından birisi Kaleiçi’ndeki doymuş yapı statüsündeki yapılarla ilgili olandır. Eski planda doymuş yapı statüsünde gösterilen ve boya badana gibi basit onarım dışındaki uygulamalar ile fonksiyon değişikliğine izin verilmeyen ekonomik ömrünü tamamlayacak yapı olarak gösterilen yaklaşık 130 adet yapı yeniden irdelenmiştir. Bu yapılardan yüksek katlı dokuya aykırı olan 18 adet yapıda doymuş parsel kararı devam ettirilmiştir. 18 adet yapı dışındaki diğer yapılar ise tadilat projeleri ile dokuya uygun hale getirilerek onarılabilme, bulunduğu bölgeye göre ticaret vb. kullanımlara yönelik esaslı onarıma konu edilebilen yapılar olarak gruplandırılarak plan kararları oluşturulmuştur. Özetle 112 yapı projelendirilerek Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanması durumunda doymuş yapı statüsünden yasal yapı statüsüne geçebilecektir” denildi.

 

 

KALEİÇİ SAKİNLERİNE UYARI

Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamanın devamında, “Koruma planının en önemli etaplarından olan mevcut yapı stoğunun bir proje yoluyla basit dokunuşlarla dokuya uygun hale getirilmesi ve bir dönemin yapılaşma örneklerinin de dokuda yaşatılması olanağının sağlanmasını da göz önüne alarak Kaleiçi’nde doymuş yapı statüsünde yapısı bulunan Kaleiçililere çağrı ve uyarı yapıyoruz. Revizyon planı incelediklerinde yapıları doymuş yapı statüsü değişmeyen 18 yapı dışında kalıyor ise yapılarını doymuş yapı statüsünden yasal yapı statüsüne bir an önce geçirmelidirler. Bu bağlamda yapıları üzerinde yıllardır süren belirsizlik de ortadan kalkacaktır. Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Miras Listesine alınabilmesi için Kültür Turizm Bakanlığı’nın çalışma başlatmış olduğu ve Antalya Valiliği’nce Hadrıanus Kapısı’nın temizlenmesi ve onarımının başladığı bir ortamda doymuş yapı sahiplerinin de yapıları ile ilgili gerekli işlemlere başlamaları Kaleiçi için yaşamsal önem taşımaktadır. Bu kişiler bir yandan yapılarını yasallaştırırken diğer yandan Kaleiçi’nin UNESCO Kültür Miras Listesine alınmasına ve kent kimliğinin gelişmesine önemli katkılar koymuş olacaklardır” ifadelerine yer verildi.