Kentin ekolojik dengesi tehlike altında

Okur Medya - Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki uzun süredir atıl durumda olan Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde yer alan Narenciye alanı, 10 yıllığına işletilmesi için kiralama ihalesine çıktı. Mülkiyeti Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde olan kent geçmişinde sıkça rant iddiaları ile gündeme gelen Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde bulunan 60.815 metrekare büyüklüğündeki Narenciye alanı 10 yıllığına kiralanması için ihaleye çıktı. Geçmişte yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen ve uzun süredir atıl durumda bulunan narenciye alanı aylık 150 bin TL kira bedeli ile duyuruldu. 27 Ağustos 2024 günü saat 17:30’da yapılacak ihalenin 2886 Sayılı Kanun’un 45. maddesine göre açık teklif usulü yapılacak. Taşınmazın sözleşme süresi sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl olurken, kullanım amacı tarımsal olarak belirtildi.

ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIN YÜRÜTÜLDÜĞÜ BİR YER

İhaleye yönelik olarak TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi’nden de bir açıklama yapıldı. Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük’ün tarafından paylaşılan açıklamada, “Muratpaşa İlçesi Demircikara Mahallesi’nde yer alan, mülkiyeti Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait 447 ada 3 nolu parselde bulunan ve halk arasında “Narenciye Alanı” olarak bilinen yaklaşık 6 hektarlık alanın 10 yıllığına kiraya çıkarıldığını öğrenmiş bulunmaktayız. Bir zamanlar ülkemizin en önemli tarımsal araştırma kurumları arasında yer alan BATEM’in (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) sorumluluğunda bulunan bu alan, narenciye çeşitlerinin geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ve hastalıklarla mücadele gibi önemli çalışmaların yürütüldüğü bir yer olarak bilinmektedir. Ancak geçtiğimiz yıllarda BATEM’in bu alandan çekilmesiyle birlikte, alanda birçok ağaç kesimi yapılmış ve alan atıl durumda bırakılmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

ÇEVRE DOSTU ÜRETİM YÖNTEMLER

 

Narenciye Alanı, Antalya kent merkezinde benzersiz bir konumda yer almakta ve uzun süredir bakımsız bir şekilde kaderine terk edildiğine dikkat çeken Yörük, “Bu durum, kentin tarımsal araştırma kapasitesine ve ekolojik dengesine ciddi zararlar verme potansiyeline sahiptir.Bu alan, tarımsal araştırma enstitülerinden biri tarafından işletilmeli ve narenciye türlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi üzerine çalışmaların yürütüldüğü bir merkez olarak yeniden kullanılmalıdır. Özellikle iklim koşullarına dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli narenciye türlerinin geliştirilmesi amacıyla bu alanın etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Narenciye Alanı, modern tarım tekniklerinin uygulandığı ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiği örnek bir alan olarak yeniden düzenlenmelidir. Burada geliştirilen yöntemler ve narenciye çeşitleri, bölgedeki diğer çiftçilere örnek teşkil ederek, yerel tarımın gelişimine katkı sağlayacaktır.Narenciye Alanı’nda, hastalıklar ve zararlılarla mücadele konusunda aktif çalışmalar yürütülmeli, biyolojik ve kimyasal yöntemler test edilerek geliştirilmeli ve bu çalışmalarla narenciye üreticilerine rehberlik edilmelidir.Bu alan, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim yöntemlerinin uygulanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu alanda elde edilecek sonuçlar, yerel üreticilere rehberlik etmekle kalmayacak, aynı zamanda ulusal düzeyde narenciye üretimine de önemli katkılar sağlayacaktır” denildi.

 

YEŞİL ALANLARIN AZALMASINA SEBEP OLACAK

 

Narenciye alanının amaç dışı kullanımının olası etkilerine de değinilen açıklamada, “Narenciye Alanı’nın tarımsal araştırma ve geliştirme amaçlarına uygun kullanılmaması durumunda, Antalya ve çevresindeki tarımsal yapı üzerinde ciddi olumsuz etkiler görülebilir. Tarımsal araştırma ve geliştirme çalışmalarının aksaması, araştırma kapasitesinin azalmasına neden olacak, bu da bölgedeki tarımsal yeniliklerin ve verimliliğin düşmesine yol açacaktır.Yeni narenciye çeşitlerinin geliştirilmesi ve hastalıklara dayanıklı türlerin ıslahı gibi çalışmaların zorlaşması, hem bölge çiftçilerini hem de ülke tarımını olumsuz etkileyebilir.Yerel çiftçilerin teknik destek ve rehberlikten mahrum kalması, tarımsal verimliliğin düşmesine ve üretim kalitesinin azalmasına neden olabilir.Narenciye Alanı’nın kentsel dönüşüm veya başka amaçlarla kullanılması, kentin ekolojik dengesini bozacak olup çok fazla olmayan yeşil alanların azalmasına sebep olacaktır. Bu durum, Antalya’nın sürdürülebilir tarım uygulamalarına olan bağlılığını zayıflatabilir ve kentin uzun vadeli çevre sağlığına zarar verebilir” açıklamasına yer verildi.

 

Antalya’nın sürdürülebilir gelişimi için bu alanın korunmalı

 

Narenciye alanının hem geçmişi hem de kentin tarımsal hafızası açısından büyük öneme sahip, neredeyse tek örnek niteliğinde bir alan olduğuna vurgu yapılan açıklamanın devamın da ifadelere yer verildi: “Bu alanın korunması, bakımsız halinin ivedilikle düzeltilmesi ve kente yeniden kazandırılması gerekmektedir. Amacına uygun olarak kullanılmadığı takdirde, hem kentin ekosistemi hem de tarımsal yapısı üzerinde ciddi olumsuz etkiler doğacaktır. Antalya’nın sürdürülebilir gelişimi için bu alanın korunması, koruma-kullanma dengesinin sağlanması, kent ekosisteminin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilirliğinin temin edilmesi gereklidir. TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi olarak Narenciye Alanının amacının dışında kullanılması durumunda kentimizde telafisi güç veya imkânsız zararların oluşacağından, ekolojik döngü sistemine zarar verecek her türlü yaklaşımın karşısında olduğumuzu ve şehircilik ilke ve esaslarını dikkate alarak, kamu yararı gözeterek, doğa ile barışık, daha yaşanabilir kentler oluşturabilmek için doğal yaşam alanlarını savunmaya devam edecek olup bu konuda mücadelelerimizi sürdüreceğimizi duyururuz.”