Antalya’da Alevilerde kopuş

Okur Medya - Antalya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), kurucusu olduğu Antalya Alevi Bileşenleri’nden ayrıldığını açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada, Alevi Bilenleri içindeki grupların belediyelere yakınlaşması, ülkedeki gericilik hareketlerine kayıtsız kalması gibi nedenler gösterildi. Antalya Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden yapılan açıklama şöyle: “

 

Kamuoyuna Duyurulur! Antalya Alevi Bileşenleri oluşumunun bir araya gelmesi için çaba harcayan kurumlardan birisiyiz. Oluşumu kurulduğu günden beri sahiplendik. Oluşumun aldığı tüm etkinlik kararlarında sorumluluk aldık. Başta tüm yöneticilerimiz olmak üzre üyelerimizin de etkinliklere katılımını sağladık. Bileşenler olarak yapılan etkinlikere 1 veya 2 yönetici ile temsili düzeyde katılmadık.  Alevi Bileşenleri oluşumundaki kurumlarımızın geçtiğimiz yıl başlayan genel seçimler ve bu yılki yerel seçimler sürecinde siyasete müdahil olmayı çok farklı anladıklarına tanık olduk. PSAKD Antalya şubesi olarak siyasete müdahil olmanın ilkeler ve mücadele ile olacağı kanısındayız. Siyasete müdahaleyi milletvekili, belediye başkanı, meclis üyesi belirleme ve aday peşinde koşma olarak algılamadığımızı, geçtiğimiz 14 Mayıs seçimleri öncesinde defalarca yineledik ve hala da aynı yerdeyiz. Diğer kurumlarımızın bu yolu tercih etmelerinin kendilerince haklı nedenleri olabilir. Alevi hareketinin ihtiyaçlarına bu yol mu cevap veriyor?

 

Bizce Hayır. Seçim süreçlerinden beri yaptığımız birkaç etkinlik maalesef verimli geçmedi. Ayrıca eleştiri özeleştiri mekanizmalarını da önemsiyoruz. Gelinen süreçte bu mekanizmaları işletemediğimiz açık bir şekilde görünüyor. Dost ve musahip kurumlarımızı önemsediğimiz için bu mekanizmanın işlemesi gerektiği kanısındayız.

Gelinen süreçte Antalya Alevi Bileşenlerinin ülkemizdeki Alevi hareketinin temel sorunlarından uzak kaldığı, kalıcı çözümler getirmek ve mücadele pratiğini sağlamlaştırmak yerine klişeleşmiş eylem pratiği içinde kısır bir döngüye girmiştir.

 

Ülkemizin daha da gericileşen eğitim sistemimini, muhafazakarlaşan siyasal atmosferi görmemek ve buna karşı tavır almamak demokratik Alevi hareketini zafiyete uğratmaktadır. Binlerce bir yıllık bir gelenekten oluşan Alevi öğretisi politik çıkarlar uğruna heba edilmemelidir. Israrla, defalarca belirttiğimiz gibi yıllarca "Devletin Alevisi olmayacağız" diyen Alevi örgütleri belediyelerin Alevisi olma yolunda bir çıkmaza girmiş durumdadır. Bütün bu nedenlerden dolayı kurucusu olduğumuz Antalya Alevi bileşenleri ile yolumuzu ayırıyoruz. Bundan sonraki süreçlerde niteliği ve amacı belli olan eylem ve etkinliklerde kurumlarımızla bir arada durmaya devam edeceğiz. Tüm kurumlarımıza başarılar ve kolaylıklar diliyoruz. Yol Cümleden Uludur.”