13 yılda 135 bin bebek Vitale Hastanesi’nde dünyaya “merhaba” dedi
Okur Medya- Açıldığı günden bu yana 35 bin bebek dünyaya gelen Vitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi hekimleri basın mensuplarıyla bir araya geldi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen basın toplantısında, Vitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Ali Fuat Şengör ile Op. Dr. Esra Ünal, Yenidoğan Yoğun Bakım Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Annagür basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda doğum ve kadın hastalıklarının yanı sıra yenidoğan ünitesi hakkında da bilgiler paylaşıldı. Basın mensuplarının sorularının da yanıtlandığı toplantıda, hastanenin özellikli branşları ve yapılan işlem ve operasyonları da anlatıldı.
EN ÇOK DOĞUM YAPILAN HASTANE OLARAK HİZMET VERMEKTEYİZ
Antalya’nın Kepez İlçesi’nde 2010 yılında hizmet vermeye başladıklarını söyleyen Vitale Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Mesul Müdürü ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü hekimlerinden Op. Dr. Ali Fuat Şengör; “Amacımız Antalya’da eksik olan kadın hastalıkları ve doğumla ilgili branş hastanesi açmak ve ihtiyacı karşılamaktı. Yaklaşık 17 yatakla hizmet vermeye başladık. Sonrasında 78 yatağa kadar çıktık. Şuan itibariyle Antalya’da, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden sonra en çok doğum yapılan hastane olarak hizmet vermekteyiz” şeklinde konuştu.
13 YILDA 35 BİN BEBEK
Normal doğum oranlarının artması için çalışmalar yaptıklarının altını çizen Op. Dr. Ali Fuat Şengör, “Amacımız; kadınlarımızın özellikle normal doğum tercih etmesidir. Doğum fobisini yenerek, normal doğuma teşvik ediyoruz. İlk yıllımızda 565 doğum gerçekleştirdik. Açıldığımızdan bu yana ise; 35 bin bebek hastanemizde dünyaya geldi. Bu her yıl ortalama 2 bin 500 bebek anlamına gelmektedir. Ayda mutlaka üçüz doğumumuz olur, yılda da ortalama 100 tane de ikiz doğum oluyor. Doğum sayılarımız, yenidoğan ayağımızı da kuvvetlendirdiği için Antalya’da en fazla yatak sayısına sahip hastanelerden biri olduk” dedi.
1 YILLIK SÜREDE, YÜZDE 15 ÇİFT GEBELİĞİ YAKALAYAMIYOR
Kısırlığın toplumda sık görülür bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Şengör, “Bir yıl boyunca düzenli bir beraberlik olmasına rağmen çocuk sahibi olmayan çiftlere, bebek problemi olan çift diyoruz. Toplumda; 1 yıllık süre zarfında yüzde 15 çift gebeliği yakalayamıyor. Kısırlığın yüzde 65’lik sebebi kadın faktörlerinden kaynaklanıyor. Kısırlığa, yumurtalıklar, tüpler veya rahmin yapısı sebep olabilmektedir. Erkeklerde ise kısırlık; sprem kalitesi, yaş, sigara, alkol tüketimi, ateşli hastalıklar, enfeksiyon, kimyasal maddelerden kaynaklı olabilmektedir. Evlenme ve gebe kalma yaşının giderek ilerlemesi de risk oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE TÜRK HEKİMLERİ BAŞARILI
Antalya’nın ulaşılabilir bir konumda olması nedeniyle yurtdışından da gebelik umuduyla anne adaylarının kendilerine başvurduklarına vurgu yapan Şengör sözlerine şöyle devam etti: “Türki Cumhuriyetlerden, Rusya’dan ve çevre ülkelerden anne adaylarımız bizlere başvuruyor, gördüğü tedavi sonrasında annelik duygusunu tadıyor. Tüp bebek süreci yaklaşık 3 haftalık sürüyor. Hastalar, hazırlığını yurtdışında yapıp, Antalya’da 3 hafta kaldığında bu süreci tamamlamış oluyor. Türkiye’deki tedaviler yurtdışına göre daha uygun fiyatlı ve Türk hekimleri bu konuda daha başarılı. Teknolojik olarak da Türkiye çevre ülkelerden önde bir yapıya sahip.”
DOĞAL DOĞUMLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Hastaların tercihi nedeniyle yüzde 40 oranında normal doğum yüzde 60 oranında sezeryan doğum olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Ünal ise; “Bu nedenle daha çok doğal doğumla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Anne adaylarını psikolojik rahatlatma yönünde gebe okulu düzenledik. Suda doğuma teşvik etmeye çalışıyoruz. Suyun kasların ve doğum üzerindeki rahatlatıcı etkilerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Hastanemiz 7/24 çalışmakta ve nöbetçi çocuk hastalıkları ve kadın doğum doktoru hizmet vermektedir. Ameliyathane ekibi de aynı sistemle çalışmaktadır” diye konuştu.
400 GRAMDAN, 6 KİLO 400 GRAMA KADAR DOĞAN BEBEKLER SAĞLIKLA TABURCU
Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Ali Annagür, hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesi hakkında bilgi vererek, “20 yenidoğan, 4 genel yoğun bakım yatağıyla hizmet veriyoruz. Teknik donanım üst seviyede çalışıyoruz. Hemşirelerimizin her biri, hasta bebeklerimize çocuğu gibi sahiplenerek, mesai kavramını dikkate almadan çalışıyor. 400 gram ağırlığında dünyaya gelen ve başarıyla tedavi edip taburcu ettiğimiz bebeğimiz büyük bir gurur ve motivasyon oldu. Ayrıca 6 kilo 400 gram bebeğimizi de sağlıkla taburcu ettik. Kısırlık tedavisi yapılması nedeniyle de sıklıkla ikiz, üçüz bebeklerimiz oluyor” diye bilgi verdi. Düzenlenen toplantının ardından katılımcı basın mensuplarıyla beraber fotoğref çekildi.