AGİDER biz bize formatında toplandı
AGİDER biz bize formatında toplandı
Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) ‘biz bize’ formatında düzenlenen aylık olağan toplantısında dernek üyesi Uzman Diyetisyen Betül Ay Yılmaz’dan ‘Gıda duyarlılıkları, eliminasyon diyetleri ve bağırsak flora bozuklukları’ konusunu dinledi.
Okur Medya - Toplantının açılışını yapan Yönetim Kurulu Üyesi Bahriye Akıllı derneğe yeni katılacak üyeler için kısa bir tanıtım konuşması yaptı. Daha sonra kürsüye gelen AGİDER Başkanı Mimar Gökçen Atmaca, ülkemizde ve dünyada yaşanan küresel gıda krizi ve beslenme hakkı konusundan söz etti. Beslenme hakkının; herkesin yeterli, güvenli, sağlıklı gıdaya kolayca ve sürdürülebilir şekilde ulaşmasını kapsadığını söyleyen Başkan Atmaca, Kızılderili Şefi Seatle’ın, “Beyaz adam annesi olan toprağa ve kardeşi olan gökyüzüne, alıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey gözüyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki toprakları çölleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir. Son ırmak kuruduğunda son ağaç yok olduğunda son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenilemeyen bir şey olduğunu anlayacak” sözlerini hatırlatarak, “Sanırım büyük şefin bahsettiği o günlere gelmek üzereyiz. Adına ister iklim değişikliği diyelim ister küresel felaket karşımıza çıkan gerçek artık ürkütücü boyutlara ulaşmıştır” dedi.
6,6 milyar nüfusa ulaşan dünyada Birleşmiş Milletler rakamlarına göre her yıl 6 milyon çocuğun açlık ve yetersiz beslenme nedeni ile yaşamını yitirdiğini belirten Başkan Atmaca, “Araştırmalara göre dünyada temel yiyecek, su, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için en zengin 225 kişinin toplam varlıklarının yüzde 4’ünün yeterli olabileceği, bu miktarın ABD ve Avrupa Birliği’nde bir yılda yapılan parfüm harcamalarına eşit olduğu hesaplanmıştır” diye konuştu.
GIDA KRİZİ DÜNYADA BÜYÜK SORUN HALİNE GELDİ
Gıda krizi ve derin yoksulluğun günümüzde hem Türkiye’de hem de dünya genelinde büyük bir topumsal sorun haline geldiğini söyleyen Gökçen Atmaca, “Ekonomik krizler, iklim değişikliği, savaşlar, pandemiler ve sosyal eşitsizlikler gibi faktörler, özellikle düşük gelirli haneler ve kırılgan gruplar için gıda güvenliği ve yeterli beslenme sorunlarını daha da derinleştirmiştir. Bu durum küresel bir sorun olmanın ötesinde, uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler gerektirmektedir. Hem Türkiye’de hem de dünya genelinde bu sorunun üstesinden gelebilmek için çeşitli stratejiler geliştirilmelidir. Tarımda daha verimli ve çevre dostu yöntemlerin kullanılması, su kaynaklarının daha verimli kullanılması, organik tarım ve tarımsal çeşitliliğin artırılması önemlidir. Ayrıca küçük ölçekli çiftçiler desteklenmeli ve yerel üretim teşvik edilmelidir” şeklinde konuştu.
Gökçen Atmaca konuşmasını, “Gıda bankaları ve benzeri sosyal yardım programları yaygınlaştırılmalı, yoksul aileler için gıda teminini kolaylaştıracak önlemler alınmalıdır. Gıda güvenliği konusunda toplumların bilinçlendirilmesi ve sağlıklı beslenme hakkında eğitim verilmesi önemlidir. Bu çalışmalar özellikle düşük gelirli grupların sağlıklı ve dengeli beslenmesini kolaylaştırabilir. Bugün değerli üyemiz Betül Ay Yılmaz bizlerle sağlıklı beslenme ile ilgili son derece kıymetli bilgiler paylaşacak. Kendisine teşekkür ediyorum” diye sürdürdü. Gökçen Atmaca ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği kurarak 5 mart tarihinde yapmayı planladıkları Girişimde Kadın Zirvesi hakkında da bilgiler paylaştı.
AGİDER YENİ ÜYELERLE GÜCÜNE GÜÇ KATTI
Başkan Atmaca’nın konuşmasından sonra AGİDER’in yeni üyeleri; Colorant Boya Tasarım Kurucusu Eylem Yaşar Özen Kumbul, Acapella Sanat Evi Kurucusu Özge Önal Özbakır, ETA Concept Mobilya Kurucusu Merve Erkman, Tenda Exclusive Kurucusu Yeliz Dinçakar ve Şenkal Eğitim Danışmanlık Kurucusu Sevinç Şenkal’a üyelik rozetleri takıldı.
YILMAZ RAHATSIZLIKLARA KARŞI UYARIDA BULUNDU
Konuk konuşmacı Uzman Diyetisyen Betül Ay Yılmaz ise uzun ve detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Besin alerjisi, besin intoleransı ana başlıklarına değinen Yılmaz, besin intoleranslarının nedenleri arasında; kimyasallar, tarım ilaçları, antibiyotikler, kozmetik, temizlik, dezenfeksiyon ürünleri, hızlı hazır yemekler, besin katkı maddeleri, mide koruyucu ilaçları saydı. İntoleranslara giden yolun mikrobiyotadan geçtiğini söyleyen Yılmaz, insan bağırsağında 1 trilyon hücre, bunun 10 katı bakteri olduğunu ve sağlıklı bir insanda 1,5-2 kilogram bakteri bulunduğunu söyledi. Mikrobiyata dengesinin bozulmasının pek çok hastalığa neden olduğunu da vurgulayan Betül Ay Yılmaz, beslenmeye bağlı rahatsızlıklar ve doğru beslenme konusunda bilgiler vererek mutlaka uzmanlardan yardım alınmasını önerirken ezbere yapılan diyetlerden uzak durulması konusunda da uyarılarda bulundu. Toplantı Betül Ay Yılmaz’a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.